Kommunfullmäktige 2023-04-17 (Sida 64)
Kf §47 KS 2022/551
Ställd: 2022-10-31 (Kf § 107)
Kommunfullmäktiges beslut
1. Kommunfullmäktige avslår motionen eftersom arbetet som föreslås i motionen redan pågår.
Motionen:
Motionären är Hans Ekelund
Bakgrund
Inflation och skenande matpriser påverkar inte bara privatekonomin utan även kommunens kostnader för måltider inom vård och skola. Kommunen räknar med en ökad kostnad på över en halv miljon i år.
Matsedel och inköp har anpassats för att möta de ökade kostnaderna och för att näringsinnehållet ej ska försämras i de måltider som serveras. Vingåkerspartiet anser att det finns mer att göra. Hur stort är matsvinnet?
Inom äldreomsorgen jobbades det dagligen med att förhindra undernäring och risk för undernäring. Viktigt att den mat som lagas är omtyckt och äts upp. Vid vissa måltider kasseras mer än 2/3 av den mat som kommer från centralköket. Personalen som jobbar på avdelningarna ska inte behöva laga och servera alternativa maträtter. Avdelningar beställer även varor från centralköket, till frukost och mellanmål mm. Många av dessa förpackningar är anpassade för storkök och på avd. bor det 7-9 hyresgäster. Även detta kan leda till ökat matsvinn.
Att producera mat som sedan slängs är inte hållbart, det bidrar till klimat och miljöpåverkan och är oekonomiskt. En tredjedel av den mat som produceras globalt hamnar aldrig på någons tallrik.
Inom offentliga måltider är det även viktigt av en annan orsak, den maten borde ätas upp och göra nytta.
Därför ska matsvinnet minska:
I FN:s globala mål för hållbar utveckling-Agenda 2030-finns målet att halvera matsvinnet till 2030.
Det finns tre typer av matsvinn inom måltidsverksamhet: köks-, serverings-och tallrikssvinn.
Kökssvinn:
- Lagringssvinn, mat från kylar, frysar och förråd som slängs av olika anledningar.
- Beredningssvinn: mat som slängs i samband med beredning.
- Tillagningssvinn: mat som tillagas men inte tas tillvara, slängs utan att serveras.
- Serveringssvinn: Mat från servering som inte når matgästernas tallrik, slängs för att de ej kan tas tillvara. Mat från centralköket som hamnar i ”gröna påsen”
- Tallrikssvinn: Mat som serverats och ej äts upp, skrapas från tallriken.
Yrkande: