Ett sportcenter ska inte byggas med

kommunens pengar

Angående nyhetsartikeln:

"Prennfors: "Mjuka värden försvarar en ny sporthall" (Läs artikeln här, Prenumeration krävs) 

publicerad den 28:e september.


Makalöst dyrt var orden som Charlotte Prennfors använde i artikeln och man var också tvungen att kontrollräkna antalet nollor flera gånger. Om detta råder ingen tvekan, Vingåkerspartiet har under valrörelsen påpekat detta flera gånger.

 

Sedan kommer vi till den delen när man nu ska kontrollräkna antalet nollor, och där brister det tydligen, för om vi nu räknar på summan man sagt, som är beräknad innan nuvarande läge i världen så är det ju 340 miljoner. I Vingåkers befolkningsantal enligt SCB 8999 personer var i augusti 2022, detta får då Prennfors till 18000 Kr / person.

 

Tar man fram sin miniräknare rör det sig snarare om ca 38000 kronor/person. En avsevärd skillnad. Summan på 340 miljoner måste också ses i dagens ljus och är förmodligen långt ifrån slutkostnaden. Om slutnotan hamnar på en halv miljard kronor blir summan ca 55500 kronor/person i kommunen.


Vingåkerspartiet är inte emot ett sportcenter i sig, men vi är emot att det ska byggas med kommunala pengar. För inte bara blir vi i kommunen ytterligare skuldsatta någonstans mellan 38000 och 55500 kronor per person ,utan varje år så tillkommer det räntekostnader på den halva miljarden och en driftkostnad på 8 miljoner som skall betalas. Pengar som skulle kunna gått till vård, skola och omsorg.


En byggnad kommer aldrig lösa integration, ett fallande befolkningsantal eller den allmänna hälsan utan det gör man genom att bygga upp verksamheterna med kompetent och motiverad personal och en fungerande infrastruktur i kransorterna.


Detta har de flesta politiker insett i Åtvidabergs kommun som dessutom har cirka 2500 fler medborgare än Vingåker och hade planer på en liknande anläggning. Kanske dags för de övriga politikerna i Vingåkers kommun att inse det vi gjorde från början.


Hans Ekelund (Vingåkerspartiet)