Etiskt hållbar mat i våra skolor


Svenska bönder har en lång tradition och stort kunnande att bedriva ett hållbart jordbruk. Tack vare det har Sverige

ett djurskydd i världsklass och ligger i topp när det gäller miljövänlig matproduktion.


Genom att köpa livsmedel som är producerat i Sverige uppmuntrar man en produktion som håller en hög standard

och lever upp till lagar som stiftats av svenska folket. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att alla

tjänar på svensk mat i det långa loppet. Barnen får nyttigare mat, fler arbetstillfällen på landsbygden, djuren får

bättre villkor, miljön slipper en hel del kemikalier, långa transporter och det genererar i tiotusentals

arbetstillfällen inom livsmedelsbranschen.


Sverige är det enda land som ställer krav på hur en grisningsbox ska se ut. Suggan kan röra sig naturligt

då hon förbereder födseln till skillnad från exempelvis i Danmark, där hon står i en bur och har mycket sällan

tillgång till någon form av strö. I Sverige är kravet att slaktgrisen ska ha ett ställe att sova/leka på och ett ställe

att göra sina behov på. Dessutom har alla grisar i Sverige tillgång till halm eller annat strömedel, samt 25 procent större yta att röra sig på än den danska. Att våra grisar mår bra ser man på att de har knorr på svansen. Inom EU

är det tillåtet att klippa av svansen på den lille kultingen för att undvika kannibalbeteenden där de biter av varandras svansar när de går trångt och är stressade. Svenska grisar äter inte genmodifierat foder, de äter i huvudsak svensk spannmål som ger ett ljust och öppet odlingslandskap här hemma.


Närproducerat betyder också kortare transporter. Det är orimligt att samtidigt som staten ställer höga krav på djurskydd och miljö i Sverige väljer kommuner och landsting att importera billigare livsmedel till våra skolor, sjukhus och äldreboenden. Det är orimligt att köttet som serveras på skolorna inte producerats enligt de lagar som gäller kommunens bönder och som skulle vara straffbart enligt djurskyddslagarna.


Dubbelmoralen är tydlig. Kräv hållbar mat till ditt barn genom att lämna in en blankett om specialkost till din kommun. Ange att ditt barn bara äter mat som producerats enligt Miljöstyrningsrådets baskrav av etiska skäl.


Kraven innebär exempelvis att antibiotika bara får användas efter ordination av veterinär, utrymmeskrav för alla djur, bedövning före slakt, beteskrav och max åtta timmars transport till slakt. Det betyder i princip svensk mat.


Och svensk mat är bra mat och våra barn och äldre ska ha bra mat.


Ju fler som ställer krav desto bättre.


Fredrik Appelgren (VTL)

Pernilla Hagberg (MP)

Kjell Rosen (MP)